Od kakaového bobu po lahodnou tabulku čokolády. Mistři v oboru výroby čokolády. Navštivte je osobně v Kutné Hoře a ochutnejte jejich umění.
Dobrodružství brněnských zakladatelů Ajaly začalo ochutnáním poctivé čokolády z Guatemaly. Ochutnávka této mayské čokolády pro ně byla neskutečným zážitkem. Ajala znamená v mayském jazyce probuzení a přesně takový pocit by brněnská čokoládovna založená roku 2014 ráda jejich tabulkou čokolády předala. Aby nás už první kousek překvapil, probudil naše smysly i touhu po dalším poznávání.
Čokoládovna AZTEC MAN je výrobna a prodejna čokolády umístěná v srdci Ostravy od roku 2017. Veškeré čokolády, pralinky a další čokoládové výrobky vyrábí přímo z kakaových bobů procesem bean-to-bar. Jejich cílem je rozšířit povědomí o čokoládě jakožto kvalitním a zdravém produktu. Pečlivě vybírají veškeré suroviny, aby zajistili, že každý výrobek nám přinese skutečný požitek a úsměv na tvář.
Čokoládovna LANA je rodinná čokoládovna z Třebíče, založená v roce 2015. Zaměřuje se především na bean-to-bar čokolády a originální příchutě jako Vincentka, baobab, konopná, kozí, banánová a spousty dalších. Nabízí i ručně dělané pralinky a další čokoládové speciality jako čokovíno nebo čokolikér.
Malá rodinná čokoládovna se sídlem na okraji jihomoravské Čejče je obklopena prosluněnou krajinou s nekonečnými vinohrady. Boby nakupují přímo od farmářů či jejich sdružení. Kromě tabulkové čokolády a dalších rozmanitých kakaových produktů nabízí i nezpracované kakaové boby, čokoládové lanýže, dorty a jiné čokoládové dobroty. Všechny suroviny, které v čokoládě používají, jsou v BIO kvalitě, vypěstované s respektem k přírodě a s pokorou k lidské práci.
Brněnská čokoládová manufaktura Chocolate Hill je výsledkem velkého snu. Její zakladatel Antonín Branč, kterému nikdo neřekne jinak než Tony, podřídil několik předcházejících let svého života snaze o výrobu té nejkvalitnější čokolády metodou bean-to- bar. K naplnění toho snu je zapotřebí mít jasný plán. Tímto plánem je použít pro přípravu čokolády jen ty nejlepší suroviny, které příroda nabízí a zpracovat je takovými výrobními postupy, které dokáží maximálně využít jejich potenciál.
První česká bean-to-bar čokoládovna Jordi´s Chocolate byla založena dvěma kamarády Jiřím Stejskalem a Lukášem Koudelkou v Hradci Králové v roce 2012. V čokoládě jde u Jordi´s primárně o chuť a při výběru surovin nedělají v žádném případě kompromisy. Chtějí vždy to nejlepší, co svět nabízí. Z malé výroby, která vyráběla 40 tabulek denně je dnes čokoládovna, která vyrábí na 100 tis tabulek ročně.
Čokoláda Lidka má v Kutné Hoře více než stoletou tradici, kterou v létě 2018 (100 let od založení a 60 let od uzavření původní prvorepublikové továrny na čokoládu) obnovili manželé Bartošovi. Dnes už Lidku nevyrábí ve veliké továrně s 500 zaměstnanci jako kdysi, ale v malé manufaktuře. Specializují se mimo jiné na čokolády s velbloudím mlékem a na čokolády s tóny alkoholu. Kromě výroby čokolády provozují i muzeum čokolády značky Lidka.
Līlā je malá rodinná čokoládovna z Podkrkonoší, konkrétně ze Staré Paky. Čokoládu začali ručně vyrábět v roce 2016 pro vlastní potřebu, protože jim to přišlo zábavné, a hlavně pro jejich chuťové buňky zcela nezbytné. Přístupem k celému procesu a snahou o co nejlepší výsledek vkládají do každé čokolády kousek sebe a díky tomu je chuť jejich čokolády specifická a neopakovatelná.
Všechny myšlenky Václava Kozlíka a jeho ženy poháněl jeden velký sen. Láska k čokoládě je provázela už od dětství a přáli si, aby jednou měli i svoji vlastní čokoládu. A tak začali experimentovat, dívali se na pořady o výrobě čokolády a začali se zajímat o všechno kolem čokolády. Koupili první stroje a kakao a v roce 2018 vznikla oficiálně v Ústí nad Labem malá továrna na čokoládu. Protože si každý den užívali manuální práci s čokoládou, pojmenovali ji ManuČoko.
Míša Dohnálková má celý život ráda čokoládu. Kamkoli jede, kupuje čokolády a čokoládové tyčinky a zkouší nové chutě. Když poprvé ochutnala čokoládu vyrobenou metodou bean-to- bar, úplně jí to otevřelo oči. Zjistila, že čokoláda nemusí být jenom sladká nebo hořká, ale může mít v sobě spoustu chuťových tónů. Tento zážitek z poctivé čokolády v ní zůstal a v roce 2015 založila značku Míšina čokoláda a pustila se do výroby čokolády vlastní.
Malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro MoonChocolate udělali Michal Kijonka a Zuzka Mikovská v létě 2018, kdy se pustili do výroby čokolády. Všechny jejich čokolády nesou vesmírné názvy, např. Moře hojnosti, Východní moře či Měsíční kameny. Při tvorbě čokolády vychází zásadně jen ze základních surovin. Čokoládové polotovary jsou pro ně tabu.
Silvie Steiner a Petr Kovařík spolu podnikají už od roku 2005. Velkou část své produkce směřuje tato pražská čokoládovna na export. Jejich čokolády a pralinky si oblíbil sám ománský sultán. Jsou jediným zahraničním dodavatelem pro panovnický dvůr. Čokoládu neustále obohacují o nové kombinace např. se superpotravinami jako je moringa, borůvka nebo hlíva ústřičná. Čokoládovna vyrábí pralinky, obalované plody v čokoládě i bean-to-bar čokoládu.